İçeriğe geç

Dapper Repository Kullanımı ve Örnek Proje – 2

Evet Arkadaşlar, bir aradan sonra projemize artık start verelim istedim. Özellikle bundan sonra daha hızlı ilerleyerek katmanlı mimari ile projemizi nasıl hayata geçireceğimizi görüyor olacağız.

Öncelikle lafı fazla uzatmadan yeni bir .net core proje açarak işimize başlayalım. Özellikle görseller ekleyerek altlarına da açıklamalar yazarak ilerlemek istiyorum ki daha anlaşılır olsun. Lütfen takıldığınız bir husus olur ise yorum kısmından sormayı unutmayın.

Visual Studio üzerinden “File > New > Project” diyoruz.

Yukarıda görüldüğü gibi C# – All Platform – Web Seçenekleri seçili olacak.

Buradan ASP.NET Core Web Application seçiyoruz ve Next diyoruz.

Burada dikkat etmemiz gereken iki husus var. Birincisi; “Project name” kısmına Mevcut projemizin, “Solution name” kısmına ise proje dosyamızın genel adını yazıyoruz ve “Create” diyoruz.

Katmanlı mimari ile işlem yapacağımız için katmanları, proje isimlerinin sonlarına .Web/.Core/.Data/.Service diyerek ilerleyeceğiz. Bu yüzden bu noktaya dikkat edelim. Böylece ilerleyen aşamada dilersek projemize yeni proje dosyaları ekleyerek .Api/vs… yazarak ayrıştırmış olacak ve rahatça devam edebileceğiz.

Bu aşamada Model-View-Controler katmanları ile projemizi oluşturacağımız için “Web Application (Model-View-Controller)” seçiyoruz. Ancak projemizde SSL kullanmayacağımız için “Configure for SSL” işaretini kaldırıyoruz ve “Create”e tıklıyoruz.

İşte ilk katmanımızı oluşturduk böylece ve Web katmanımız hazır. Şimdi iş geldi diğer katmanları oluşturmaya. Bu aşamadan sonra görsellerde “Core” katmanını oluşturmayı görselli olarak anlatacağım. Sonrasında “.Data ve .Service” katmanları için tekrar görsel paylaşmayacağım. Aynı şekilde ve tamamen aynı yöntemle bunları da ekleyebilirsiniz.

Sağ taraftaki “Solution Explorer” üzerinden “Solution ‘DenemeProjemiz’ (1 of 1 project)” kısmına sağ tıklayarak “Add > New Project…” tıklıyoruz.

Burada da ilk aşamadaki gibi yeni proje ekranı ile karşılaşacağız. Ancak burada fark, yukarıda sağdaki Dropdown’dan “Library” seçiyoruz. Bundan sonra ekleyeceğimiz “Data ve Service” katmanları da aynı şekilde “Library” türünde olacak. Böylece ileride projemizi yayınlarken bu projeler sadece birer DLL olarak projemize eklenerek çalışacak.

Aşağıdaki listeden “Class Library (.NET Core)” seçiyoruz ve “Next” diyoruz.

Burada ilk görselden farklı olarak karşımıza artık “Solution name” çıkmıyor gördüğünüz gibi. Çünkü zaten solution’ımız hazır. Şimdi burada projemizin aynı ismini verip sonuna .Core eki ekliyoruz ki bu projenin genel projeler içerisinde hangi katman olduğunu hemen ayırt edebilelim.

Aynı şekilde “.Data ve .Service” katmanlarını da ekliyoruz ve projemizin dış kabuğunu böylece hazır hale getirmiş oluyoruz.

Şimdi Dilerseniz Katmanlarımızı Kısaca Tanıyalım;

  1. Core Katmanı: Bu katmanda genel tanımlarımız yer alacak. Yani tabloların modellerini barındıran sınıflarımız, genel olarak her katmanda kullanılabilecek metodları bu katmanda hazırlıyor olacağız. Böylece her katman içerisinde tekrar tekrar kod yazma derdinden kurtulduğumuz gibi gerektiğinde tek yerden yapacağımız bir güncelleme tüm katmanlarımızda geçerli olmuş olacak.
  2. Data Katmanı: Bu katmanda MSSQL, MySQL, MongoDB, vb… veri tabanlarına eriştiğimiz katmanımız olacak. Genel olarak tüm CRUD (Create / Read / Update ve Delete) işlemlerimiz burada yürüyor olacak. Bu yol ile veri kaynağımız ileride MSSQL’den MySQL gibi bir teknolojiye geçirirken sadece buradaki bir değişiklik ile CRUD işlemlerimi yeni veri tabanımıza implemente edebilmiş olacağız.
  3. Service Katmanı: Bu katman genel olarak “Bussines” olarak bilinen İş katmanımızdır. Bu katmanda Web katmanı ile data katmanı arasındaki tüm işlemleri yöneten ve genel olarak single (tekil) veya bulk (çoklu) işlemleri yürütüp sadece anlaşılır sonuçlar dönen katmanımız olacak. Böylece tüm yapılacak işleri (Örneğin; Kullanıcı adı ve şifre alındıktan sonra login kontrolü ve login olma gibi…) bu katmanımızda yazıyor ve Web katmanına sadece sonucu ve gerekli ise ilgili parametreleri dönüyor olacağız.
  4. Web Katmanı: Bu katman ise; Projemizin UI (User Interface) kısmını oluşturan katmanımızdır. Burada Razor, Angular, vb… tüm işleri gerçekleştiriyor ve kullanıcıların alacakları aksiyonlara göre projemizin hareketini şekillendiriyor olduğumuz tüm kontrolleri yönetiyor olacağız. Bu katman genel olarak asıl olarak işlemleri yürüten .Service katmanı ile sürekli irtibatta olan katmanımızdır.

Şimdilik buraya kadar arkadaşlar. Burada da katmanları oluşturduk ve bir sonraki anlatımda artık katmanları birbirine bağlayarak Data katmanı ile ilerlemeye başlıyor olacağız.

0 0 votes
Article Rating
Tarih:.Net CoreAsp.NetAsp.Net - MVCDapperÖrnek Proje Serileri
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x