Bilgisayarınızda oyun oynamanın artık geçmiş yıllara göre çok daha portable ve kolay bir yolu var. Bu da elbette Steam platformu. Bu platform sayesinde binlerde ücretli/ücretsiz oyuna ulaşmanız mümkün. Kısaca bu makalede steam’in kurulumundan ve özelliklerinden bahsediyor olacağız. Gelin ilk başta steam nedir diyerek kısa bir giriş yapalım.
Eskiden Oyunların Kurulum Dosyalarını (Setup) Bulmakla Uğraşıyorduk.
Evet, önceden oyunların tek tek setuplarını yani kurulum dosyalarını bulmakla uğraşıyorduk. Ancak yıllardır bu dert artık ortadan kalkmış vaziyette. Linux, Windows, Mac işletim sistemlerini destekleyen bu platform ile birlikte artık tek bir tıkla veya tek bir satın alma işlemiyle kendi hesabınızdan kişisel bilgisayarınıza oyunun kurulumunu gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sayede setup arama derdi, lisanslama, vb. gibi dertler ortadan kalkıyor.
Uygulamanın Artı ve Eksileri
- Uygulama elbette crack, vb. yöntemleri desteklemiyor. Bu nedenle aradığınız oyun eğer steam platformunda ücretsiz ise ücretsiz bir şekilde, ücretli ise de (ki genelde makul ücretler) bir kerelik satın alma işlemi ile oyunu kurabilir ve oynamaya başlayabilirsiniz. Bunun ben bir eksi olarak yazmıyorum. Zira cüzi olduğu müddetçe oyunun hakkını da vererek indirmek tabii ki en ideali.
- Platform içerisinde (özellikle yeniyseniz) bazı oyunları indirebilecekmiş gibi görüntülüyorlar. Ancak daha steam platformu için kurulumu yayınlanmamış oluyor. Bu gibi durumları platform içerisinden anlamak biraz zor olabilir. İşte bu tam bir eksi yön.
- Yükleme, setup dosyalarındaki gibi next, next, next sıralamalarından sizi kurtarıyor. Böylece bir uygulamayı indir ve kur dediğinizde otomatik olarak download ediliyor ve ardından kuruluma geçiyor.
- İndirme ve kurulum kuyruğunun olması; Uygulamada aynı anda birden fazla oyunu indir ve kur diyebiliyorsunuz. Böylece steam, bu uygulamaları sıraya alıyor ve indirdikçe kurmaya başlıyor. Birinin kurulumu bittikten sonra diğerine otomatik olarak geçiyor.
- İndirme hız limiti verebiliyorsunuz; Sol üst köşedeki Steam > Ayarlar > İndirmeler > İndirme Hızlını sınırla dediğinizde size açılan kutucuğa gireceğiniz değer ile birlikte, artık o değerin üzerinde indirme hızına çıkmıyor. Böylece bant genişliğinizi de çok fazla düşürmeden indirmeyi yapabiliyorsunuz. Tabi bu artık pek çok uygulamada da olan bir özellik ama, burada da olması bir artı. Buraya gireceğiniz değerin kilobit cinsinden olduğunu unutmayın. Yani örneğin 100 yazarsanız, 100 megabit bir bağlantınız olsa bile sadece 100kb ile indirme yapacaktır ve bu da epey zaman alacaktır. Kendi internet bağlantı hızınıza göre bunu özelleştirmeyi unutmayın derim.
- Format, vs işlemleri sonrasında taşıma; Uygulamanın güzel tarafı, oyunlarınızı kendi hesabınızı açarak satın aldığınız için, yarın bilgisayarınıza format dahi atsanız, yine steam indirerek ve mevcut hesabınızla giriş yaparak aynı satın aldığınız veya kütüphanenizde yer alan uygulamaları tekrar indirip kurabilmeniz. Ayrıca tekrar para ödeme vs işlemleri ile uğraşmanız gerekmiyor.
- Dil desteği; Bir çok farklı dili destekleyen platformda Türkçe seçeneği de mevcut.
- Ücretsiz oyunlar biraz…; Ücretsiz olarak indirebileceğiniz bir çok oyun mevcut. Ancak kendi deneyimlerim ile bunlardan sadece bir kaç tanesi kayda değer oyunlar diyebilirim. Onun dışındakiler ya iki boyutlu, ya da tat vermeyen görsellerle yer alan oyunlar. Ama umarım siz benden daha iyilerini bulursunuz. 🙂
- Ücretlerin Türkiye’ye göre biraz yüksek gelebilmesi sorunsalı; Tabi bunu sadece steam’e atmak doğru olmasa da, yine de kimi oyunların 80-100$ fiyatlarını görünce insan bir ürkmüyor değil. Tabi maalesef her ne kadar bir çok ülkede bunlar 80-100 birim gibi değerlendirilebilse de, bizde 3.000-4.000₺ gibi rakamlar ettiği için o oyunlardan ister istemez biraz uzak duruyor insan. Ama belirtmek isterim ki tüm oyunlar bu kadar da pahalı değil. 🙂
Steam Kurulumu
Steam’i, bahsettiğim gibi birden fazla işletim sisteminde kurabilmeniz mümkün. Bunun için aşağıdaki linke tıklayıp ilgili işletim sistemine göre indirme yapmanız yeterli.
https://store.steampowered.com/about
Buradaki şekilde STEAM’İ YÜKLEYİN’e tıkladığınızda bir installer dosyası inecek. Ardından o yüklemeyi başlattığınızda ana steam setup indirilip kurulmuş olacak.
Bundan sonra tek yapmanız gereken, uygulama üzerinden veya https://store.steampowered.com/ adresinden ücretsiz üye olarak steam’e giriş yapmanız. Sonrasında keyifli bir oyun dünyası sizi bekliyor olacak.
Her Oyun Açarken Steam’i Çalıştırmak Zorunda mıyım?
Hayır. Oyunu yükledikten sonra yukarıdaki Kütüphane sekmesine geldiğinizde aşağıdaki gibi “Masaüstü kısayolu ekle” seçeneği çıkmakta. Bu seçeneğe tıklayarak artık uygulama linki (eğer otomatik olarak gelmemiş ise) masaüstünüze ekleniyor. Bundan sonra da o linke çift tıklayarak direk oyununuzu açabiliyorsunuz.
Şimdiden herkese keyifli oyunlar…