İçeriğe geç

NopCommerce Nedir?

Selam arkadaşlar,

Yeni notlar silsilesi ile karılaşıyor olacağız. Burada aslında sizlere anlatmak istediğim birden fazla hazır .net tabanlı platform. Ancak şimdilik bir yerinden başlamak gerekiyor. Bu nedenle nopcommerce ile işe başlamak istedim. Yaklaşık 2,5 yıldır NopCommerce ile alakadarım. Hatta son 2 yıldır aşırı derecede içlidışlıyım diyebilirim. 🙂 Bu diziyi hazırlamak istememin sebeplerinden bir tanesi de, Türkiye’de bir çok firmanın kullanmasına karşın neredeyse hiç Türkçe dökümantasyonu olmaması ve bu nedenle çok da yaygınlaşamıyor olması. İşte buna alternatif olarak bir yerden başlamak gerektiğini düşündüm.

NopCommerce Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere bir e-commerce, yani bir e-ticaret uygulamasıdır. Tamamen açık kaynak kodlu bir platformdur. Bu nedenle .net developerlar tarafından tercih edilebilir bir noktası elbette var. Zaten bizim tercih etmemizin ilk sebeplerinden birisi de bu. Yanlış bilmiyor isem 2,6 versiyonu ile piyasaya tam anlamıyla girdiler ve o gün bu gündür 4.10 versiyonuna kadar geliştirmelerle tırmandırdılar. Tabii ki bu versiyon geçişlerinde bir çok hatayı ve eksiği geride bırakırken, bir yandan da platform olarak kendilerini yeni teknolojilere uyumlu hale getirdiler. 4.00 versiyonu ile kendilerini .net core platformuna taşıdılar. Ve tabii ki bu marjinal karar da performans açısından bir çok artıyı beraberinde getirdi.

Bu yazı dizisinde genel olarak nopcommerce ile uğraşırken nerelerde takılabileceğinizi, alabileceğiniz hataları, vs… anlatırken aynı zamanda nopcommerce’ün artı ve eksilerinden de elimden geldiğince bahsetmeye çalışacağım. Tabii ki bu makalem de değil. Buradaki asıl amacımız nopcommerce nedir sorusuna kısmen bir yanıt vermek ve biraz daha yapıyı üstün körü anlatmak.

NopCommerce Yapısı Nasıl?

Elbette önemli bir konu. Yukarıda da bahsettiğim üzere yapı .net c# ile yazılmış ve bu şekilde ilerliyor. Yani oldukça güncel ve frameworkler son çıkanlar olarak ilerliyor. (Ve tabii ki net core ile SDK’lar da). Peki nasıl bir yapıya sahip? Aslında aşağıdaki şekilde katmanlı bir mimariye sahip. Bu nedenle üzerinde geliştirme yaparken bir çok noktada sarmala giriyor olsanız bile, o sarmaldan çıktığınızda da “uğraştık ama güzel oldu be abi” sözünü size söyletiyor. 🙂

KatmanAçıklaması
CoreModel katmanı
DataData katmanı
FrameworkPresentation katmanı içerisinde (Ama son versiyonda ayrılmış durumda)
ServicesServis katmanı
WebPresentation katmanı
PluginsEklentilerin yer aldığı, aslında katman olarak nitelendirilmese de öyle de diyebileceğimiz bir hizmet katmanı

İşte burada da görüldüğü üzere temelde 4 ancak solution’ı açtığınızda 6 katman olarak karşınıza çıkıyor.

Bazı noktalara, “ya arkadaş bu kadarına da ne gerek vardı” diyecek olsanız bile, hazır ve tamamen open-source bir yapıya aslında bu kadar da ketum yaklaşmak çok da doğru olmasa gerek.

Evet herkesin merak ettiği bir noktaya gelelim.

NopCommerce Ücretli mi? Ücretlendirme Nasıl?

Aslında yukarıda da bahsettiğim gibi, yapı tamamen ücretsiz. Geliştirmeler alanında da açık kaynak kodlu olduğu için şifreli herhangi bir noktası söz konusun değil.

İster siteyi alıp geliştirir, isterseniz de olduğu gibi yayına alırsınız. Tamamen ücretsiz. Ancak tek bir şartla; Sitenin en altındaki “Copyright © 2008-2018 nopCommerce. All rights reserved.” yazısını kaldırmazsanız. Eğer bu yazıyı kaldırmak istiyorsanız o zaman işte aşağıdaki şekilde lisans tipleri çıkıyor karşınıza.

Ancak geliştiren ekip biraz da kullanıcıların taşın altına ellerini sokmasını isteyerek 3 lisans tipi çıkarmışlar.

Bunları sırasıyla aşağıda açıkladım;

1NopCommerce CopyRight Removal Key250 $YılBu lisansı satın aldığınızda, ilgili “copyright” yazısı kaldırma işlemini sadece bu URL için gerçekleştirebilirsiniz. Yani tek bir nopcommerce çalıştırma izinine sahip oluyorsunuz.
2Wildcard copyright removal key1000 $YılAslında SSL’e aşina olanlar bu başlığı tahmin edebilir.
Eğer birden fazla nopcommerce çalıştıracaksanız ve bu uygulamalarınız;
www.siteadi.com/site1
www.siteadi.com/site2
şeklinde olacak ise o zaman bu lisansı satın alabilir ve dilediğiniz sayıda nopcommerce çalıştırabilirsiniz.
3Server copyright removal key3500 $YılEğer tek bir sunucudan ve tek bir dış IP adresi ile yayın yapacaksanız o zaman birden fazla nopcommerce için size gereken lisans işte bu. Satın alma anında vereceğiniz IP adersindeki sunucunuzdan dilediğiniz sayıda uygulama çalıştırabilir, site yayınlayabilirsiniz. Bunun için bir tek bu lisansı yıllık olarak ödemeniz yeterli olacaktır.

Bir sonraki makalemde artılar / eksiler konusuna girişmeye çalışacağım.İşte görüldüğü üzere, eğer “beni o copyright yazısı rahatsız etmez, dursun.” diyorsanız o zaman hiçbir lisans ücreti ödemeden nopcommerce’ü kullanmaya başlayabilir ve ömür boyu devam edebilirsiniz.

Sorularınız olursa aşağıdaki yorum kısmına beklerim. Herkese iyi çalışmalar… 🙂

5 1 vote
Article Rating
Tarih:AnasayfaNopCommerce
Subscribe
Bildir
guest
8 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Muhammed
5 yıl önce

Kaleminize sağlık Erkan Bey,

Paylaşımınız için tşkler. Yazınızı okuduğumda aklıma birkaç soru geldi.
Hosting ve domain var diyelim. Nopcommerce dan e ticaret sitesine uygun bir template (https://www.nopcommerce.com/p/3207/nop-emporium-responsive-theme-13-plugins-nop-templatescom.aspx) satın alıp kurmak çok mu zor. Dilini türkçeye çevirmek, kredi kartı ve havale işlemini aktif hale getirmek, ve mail işlerini halletmek bilen biri için ne kadar zaman alır acaba? Ve güvenlik sorunu olur mu?

Yazılımcı olmadığım için soru net olmayabilir. Umarım anlatabilmişimdir.

Muhammed
5 yıl önce
Reply to  Erkan Domurcuk

Tşk ederim. Bakalım kendi başıma nopcomerce ile site kurabilecek miyim.Yazılımcı değilim ama kodlarla uğraşmayı seviyorum. Çok çok yeniyim bu konuda.

Malesef de nopcommerce ile ilgili fazla yazı, video yok ortalıklarda.

Yazılarını takip ediyor olacağım. 🙂

Aytekin
Aytekin
5 yıl önce

Merhaba Erkan bey;
Nopcommerce yapısını incelemeye yeni başladım.Mvc konusunda yeniyim bu yüzden sistem karışık geldi.Bir kaç sayfada değişiklik yapmam gerekiyor.
1.Plugine hiç bulaşmadan örneğin register sayfasına bir textbox ekleyip sql e kayıt gönderebiliyor muyuz?
2.Plugin şeklinde yaparsak Themes klasörü altına yeni bir register.chtml sayfası mı açmamız gerekiyor?

Aytekin
Aytekin
5 yıl önce
Reply to  Erkan Domurcuk

Teşekür ederim Erkan bey;
Yalnız ben Admin panelinden değil de kod ile alan eklemek istiyorum çünkü alana ajax post işlemleri yaptırmam gerekiyor.
register.cshtml ve RegisterModel.cs clasına field ekledim.Daha sonra katmanlara baktığım da db işlemlerinin entity ile işlem gördüğünü farkettim.Db işlemlerin de Nop.Services ve Controller klasörleri kafamı karıştırdı.Bu iki katman bir biri ile alakalı mı?

Fuat TEK
Fuat TEK
4 yıl önce

Erkan bey Emeğinize sağlık. Sizi bir yerden tanıyor gibiyim ? 🙂

8
0
Would love your thoughts, please comment.x