Merhaba Arkadaşlar,
Bugün belki de mongoDB ile ilk uğraşmaya başlayacak olan veya yeni başlamış olan developer’ların en merak ettiği sorulardan birine kısa ve öz değiniyor olacağım.
MongoDB içerisinde bildiğimiz SQL Queryleri (Sorguları) kullanmamız mümkün mü? Ya da mümkün ise; ne kadar mümkün?
Aslında Sql Query’ler genel olarak MSSQL ve MySql ortamları için ortaklaşıyor durumda. Zira bakacak olursanız buralardaki engine (motor yapısı)’de bu tip querylere hizmet vermek için kurgulanmış durumda. Peki NoSql olarak bilinen platformlarda bu queryler nasıl hayat buluyor? Aslında bu tamamen başka bir makalenin teferruatlı bir konusu. Çünkü bu, NoSql’leri anlamakla olabilecek ve açıklanabilecek bir husus.
Kısaca şunu söyleyebilirim; Aslında NoSql platformların belki de en yaygın kullanılanlarından biri olan MongoDB, queryler konusunda biraz daha fazla JQuery sorgulara benzemekte. Yani iç içeliği biraz daha fazla kullanmakta ve bu nedenle sorgular büyüdükçe de no sql için sorgular biraz daha karmaşıklaşabilmekte.
Aslına bakarsanız MongoDB’ye ilk geçtiğim zamanlarda aklıma önemli (o zamanlar öyle düşünmüştüm:) ) olduğunu düşündüğüm bir proje yazmak ve public yayınlamak gelmişti. Bir input text düşünün, bu input içerisine hangi SQL Query’yi yazarsanız yazın, size MongoDB karşılığını anında dönüyor olacak. Burada basit bir motor yazarak bu işi yapabileceğimi düşünmüştüm.
Tabi bu da bana öncesinde geçen yıllarım olsa da halen daha google amcaya danışmadan böyle hayaller kurmanın hatasını hatırlatmıştı.
Zira google amcaya bir kez sormam yetti ve aşağıdaki siteyi kucağımda buldum :))
İşte bu site tamamen istemiş olduğum işlemi gerçekleştiriyor. İster kompleks olsun isterse de sade, açılan sayfadaki input’a girdiğiniz bir sql sorgusunu bir butona tıklamanızla karşınızda mongoDB’ye göre convert edilmiş halini görebiliyorsunuz.
İşte bu vesileyle benim proje çöp olurken, bu tool’u kullanmanın keyfine varmış bulunmaktayım.
Önemli DipNot: Bu sitede insert, update, delete sorgularını çalıştıramazsınız. Sadece select işlemleri convert ediliyor. Zira sanırım siteyi yapan developer sorumluluk almak da istememiş (haklı olarak) 🙂