Host dosyası bilgisayarınızın bir url sorgulandığında network’e gitmeden önce uğradığı dosyadır. Eğer burada girilmiş bir yönlendirme var ise sorgu direk bu adrese yönlenecektir. Dolayısı bu yöntem ile lokalde bilgisayarın veya sunucunun içerisinde çalışan bir uygulama için istekler hiçbir şekilde network’ten dışarı çıkıp DNS sunucuları dolaşıp tekrar aynı sunucuya dönmeyecektir. Bu aradaki tüm trafikteki zaman kaybını sıfıra indirmiş oluyoruz.
Host Dosyası Nerededir?
Host dosyası, “C:\Windows\System32\drivers\etc” dizininde yer almaktadır. Herhangi bir uzantıya sahip değildir.
Host Dosyası Nasıl Düzenlendir, Değiştirilir?
Host dosyası herhangi bir uzantıya sahip olmadığı için default olarak bir editör ile açılmaz. Ancak çift tıklayarak “Birlikte Aç” bölümüyle karşılaştıktan sonra “Notepad.exe” programını veya herhangi bir metin editörünü açmanız gerekir.
Önemli Not: Host dosyanızda değişiklik yapmak istiyor iseniz ve bilgisayarınızın güvenlik seviye ayarları “Orta” veya üzerine ise “Host” dosyanızı açacağınız editörün önceden “Yönetici Olarak Çalıştır” denilerek açılmış olması gerekmektedir.
Host Dosyasını “Yönetici Olarak Çalıştır”mak!
Ardından aşağıdaki “Dosya > Aç” menüsünden “C:\Windows\System32\drivers\etc” dizinine giderek dosyayı seçip “Aç” butonuna tıklayın.
Host Dosyasında Kayıt Değiştirme, Ekleme, Çıkarma
Herhangi bir kayıt eklemek için dosyanın en altına gelerek bir kez “tab” tuşuna bastıktan sonra hedef IP adresini yazmanız ve bir kez daha “tab” tuşuna bastıktan sonra hedef URL’yi girmeniz yeterli olacaktır.
Ardından “CTRL + S” veya “Dosya > Kaydet” yolunu izlemeniz ile kayıt işlemimiz tamamlanmış olacak.
Şimdi örnekteki “www.edomurcuk.com” alan adı için bir ping işlemi yaparak durumu test edelim.
Gördüğünüz gibi artık bu URL için her türlü istek lokal sunucumuzun veya bilgisayarımızın adresi olan 127.0.0.1 adresine yönlendirilmektedir.