İçeriğe geç

Android Studio’ya Giriş ve Kodlamaya Başlama

Artık elimden geldiğince bu yeni bir alanda da yazılar paylaşmaya çalışacağım. Öncelikle şunu belirteyim; Burada programlama dili olarak şimdilik Java kullanıyor olacağız. Yani eğer kotlin ile yazmak istiyorsanız bu yazılar şimdilik size yardımcı olamayacaktır. Asıl amacım, ilerleyen süreçte kotlin’e de giriş yaparak oradan da sizlere yardımcı olabilecek bazı yazılar çıkarmak. Ama şimdilik Java ile ilerliyor olacağız.

Android Studio Nedir?

Android Studio, adından da anlaşıldığı gibi android hemen tabanlı tüm cihazlarda çalışabilen uygulamalar geliştirmemizi sağlayan bir platformdur. Open-Source Software imzası ile sunulmaktadır. İndirmek için dilerseniz bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Tümüyle ücretsiz ve açık kaynaklı olan bu platform, gün be gün gelişmektedir. Ancak güzel özelliklerinden birisi de şudur ki, her ne kadar gelişir ise gelişsin eski versiyonlara olan desteği tümden ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısı ile çok eski android sürümlerine bile uygulama geliştirebilmeniz mümkündür.

Android Studio Eski Versiyonları Da Destekliyor Mu?

Tabi burada bir detayın altını çizmek lazım; Eğer geliştirdiğiniz uygulamada thirty-part (üçüncü parti) komponentler kullanıyorsanız o zaman durum değişebilir. Her ne kadar uygulamanız eski sürümleri destekliyor olsa bile, kullandığınız komponent (örneğin bir QR kod okuyucu, kamera yorumlayıcı, ses kaydı/analizi için kullanılan bir kütüphane, vb…) eski sürümleri desteklemiyor ise o zaman uygulamanız en fazla o ek kütüphanelerin desteklediği kadar eski versiyonlarda çalışabilir. Bu kısım kesinlikle önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Zira, yükle-çalıştır yazılımlar yapan yazılımcıların özellikle başlangıç aşamalarında en çok vakit kaybettikleri ve hatta motivasyonlarını kaçırmalarına neden olan bir durumdur bu.

Android Studio İle Ne Tip Yazılımlar Geliştirilebilir?

Öncelikle şunu belirteyim, çok çok çok spesifik olan oyunlar dışında hemen her tür alanda android uygulama geliştirebilirsiniz. Yani form nesnelerinden tutun da, standart formlara gebe kalmak zorunda olmadığınız aklınıza gelebilecek bir çok alanda uygulama geliştirme imkanı sunmaktadır.

Android Studio İle Yapılan Uygulamalar Google Play’e Yüklenmek Zorunda Mıdır? Direk Çalıştırılabilir Mi?

Kısaca evet. Uzun olarak da şunu belirtebilirim ki, Android Studio ile yazdığınız uygulamalarda kesinlikle google play’e yükleme zorunluluğu yoktur. Dilerseniz .apk uzantılı kurulum dosyasını direk alarak da telefonunuzda veya mobil cihazınızda kullanabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar aklıma gelenler. Eğer daha fazla aklınıza takılan bir nokta olur ise mutlaka yorumlar kısmından sormayı unutmayın. En kısa sürede cevap verir ve hatta bu yazının devamına da ekleyebilirim.

5 1 vote
Article Rating
Tarih:Android Studio
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x